Интересни факти от историята на спалното бельо и халатите - Халати

Интересни факти от историята на спалното бельо и халатите

Кога се е появила необходимостта от спално бельо, халати и текстилни изделия изобщо? Можем ли лесно да си отговорим на този въпрос? В тази статия ще ви разкрием изключително много интересни факти.

Според археолози и антрополози, най-ранното облекло се е състояло от кожа, листа или трева, които са били нагънати, увити или вързани около тялото. Знанията за тези дрехи остават оскъдни, тъй като материалите се развалят доста бързо в сравнение с камъка, костта, черупките и металните артефакти. През 1988 г. в границите на Русия археолози откриват много ранни шевни игли от кост, изработени през 30000 г. пр. Хр.  В праисторическа пещера в Република Грузия пък са намерени боядисани ленени влакна на повече от 36 хил. години, които вероятно са служели за облекло. Повечето хора предполагат, че първобитният човек не е използвал спално бельо. Това не е вярно, защото върху ложето си от клони първите хора са постилали кожата на див звяр.

Разбира се спалното бельо на първобитния човек е много далеч от съвременните ни представи. Платове доста близки до сегашните ни разбирания обаче са се използвали от най-дълбока древност. В египетски папирус се говори за даровете на фараона и между многото неща се споменават „покривала за божественото ложе”. В Древен Египет са се тъкали лен и памук. От парчета плат, които са се съхранили от 2 500 г. пр.н.е., би могло да бъде видяно, че по онова време са били правени изключително качествени платове както от гледна точка на материалите, така и на тъкането. През 2 500 г. пр.н.е. древните египтяни са изработвали фини нишки, които днес се произвеждат от машини, оборудвани с модерни части. Мумиите са били обвивани само с най-фините платове. Прецизно изтъканите материи са изумили учените, които са разучавали Древен Египет. Нишките в платовете са толкова тънки, че човек има нужда от лупа за да ги различи от съвременната коприната. В днешни дни египетските ленени и памучни платове са известни по цял свят със своето качество. Тяхната слава идва още от древните египтяни, живели през 2 000-те години пр.н.е.

На амфори останали от древните гърци също има изобразени различни сцени от бита, на които се вижда, че и те са използвали спално бельо и разнообразни текстилни изделия. В обществените бани на Древен Рим пък са се употребявали  халати. Всеки уважаващ себе си римлянин посещавал баните поне един път на ден. Те били място за среща, разтуха, забавления и спортни мероприятия. В римските бани хората са се намятали с халат по време на многочасовия престой.